Μια παρέα 35 παιδιών με την συνοδεία λίγων γονέων και των ιερέων μας πραγματοποιήσαμε μία εκδρομή στην περιοχή των Καλαβρύτων και σίγουρα επιστρέψαμε πλουσιότεροι. 


Με δύο λόγια θα λέγαμε ότι… “Περἀσαμε πολύ ωραία, καλά, φοβερά, καταπληκτικά, γελάσαμε πολύ, ήταν πολύ συγκινητικά, κλάψαμε πολύ, φάγαμε πολύ…” όπως είπε πολύ σωστά η Ηρώ on camera. Και αποκομίσαμε πολλά και πλούσια οφέλη!


Το πρόγραμμα; Νομίζουμε κλασικό για μια εκδρομή στα Καλάβρυτα και στις κοντινές περιοχές! -Αν πήγαμε στο χιονοδρομικό; – Οχι δεν πήγαμε. Είχαμε σκοπό να κάνουμε μια εκδρομή που χαρακτηρίζεται εκπαιδευτική και καθαρά ψυχαγωγική, δηλ. αγωγή της ψυχής!

Λοιπόν, σημειώστε εάν θέλετε να πάτε κι εσείς: 

  • Πρώτος σταθμός η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της πατρίδας μας, ίσως και το αρχαιότερο, αφού έχει ζωή από το 362 μ.Χ. από τότε που πρωτοχτίστηκε. Εξέχουσα θέση μεταξύ των ιερών κειμηλίων της Μονής κατέχει η Θαυματουργή Ιερή Εικόνα της «Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας», που είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, μαθητή του Αποστόλου Παύλου, την οποία και προσκυνήσαμε μέσα στον κατανυχτικό ναό.
    • Επίσης πήγαμε στο σπήλαιο εύρεσης της εικόνας και είδαμε την σχετική παράσταση.
    • Πανέμορφο και το Μουσείο της Μονής με πολλά κειμήλια, όπως εικόνες, άμφια, σταυρούς, τέμπλο κ.λπ.

  • Δεύτερος σταθμός ήταν το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος* στο οποίο αφήσαμε πολλά δάκρυα, αφού καταλάβαμε πολύ καλά τι συνέβηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1943, όπου η θηριωδία των Γερμανών έφερε στο εκτελεστικό απόσπασμα τους ἀνδρες κατοίκους του χωριού. Συγκλονιστικό θα χαρακτηρίζαμε το Μουσείο! Και ανεπιφύλακτα προτείνουμε σε όλους να το επισκεφτούν!
    • *[Η Σφαγή των Καλαβρύτων (ή και Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων) αναφέρεται στην εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού και την ολική καταστροφή της κωμόπολης των Καλαβρύτων στην Ελλάδα, από στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943.]
    • Μετά την επίσκεψή μας αυτή, πήγαμε στο σημείο εκτέλεσης των ανδρών των Καλαβρύτων και είδαμε τον ομαδικό τάφο, καθώς και τους ενδεικτικούς τάφους, αλλά και τις τσιμεντένιες κατασκευές που  αναφέρουν το γεγονός αλλά και τα ονόματα των εκτελεσθέντων.

  • Τρίτος σταθμός της εκδρομής μας ήταν η Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας. Η Αγία Λαύρα είναι ιστορική Μονή στα Καλάβρυτα και μια από τις αρχαιότερες μονές του ελληνικού και κυρίως του πελοποννησιακού χώρου, γνωστή ως τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, σύμφωνα με διαδεδομένη στην Ελλάδα εξιστόριση. 
    • Η Μονή Ιδρύθηκε το 961 μ.Χ. και έχει 1.000 και πλέον χρόνια ζωής. Είδαμε αφενός το εκκλησάκι όπου κηρύχθηκε επίσημα η επανάσταση του 1821 και αφετέρου προσκυνήσαμε την εικόνα της Παναγίας της Αγιολαυρεώτισσας μέσα στη Μονή.
    • Στο μουσείο της Μονής είδαμε τον πολυτιμότερος θησαυρό που βρίσκεται στο μοναστήρι και είναι το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821 (το παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης του Ναού), η πρώτη, δηλαδή, σημαία του ελληνικού έθνους που βρίσκεται μαζί με τα όπλα των αγωνιστών του 1821. Είδαμε επίσης και πολλά κειμήλια, όπλα από την Επανάσταση, βιβλία, στολές, Ευαγγέλια, εικόνες και πολλά κειμήλια αμύθητης αξίας. Δέος μας κατέλαβε και …..

  • Τέλος επιστρέψαμε στα Καλάβρυτα για φαγητό ανά παρέες και ελεύθερο χρόνο. Περνώντας η ώρα αναχωρήσαμε αφήνοντας πλούσια συναισθήματα και αφού είχαμε λίγο χρόνο πήγαμε στην παραλία του Αιγίου για περίπατο.
    • Ήταν μια πολύ όμορφη εκδρομή που όπως πολύ σωστά είπε η Ηρώ: “Περἀσαμε πολύ ωραία, καλά, φοβερά, καταπληκτικά, γελάσαμε πολύ, ήταν πολύ συγκινητικά, κλάψαμε πολύ, φάγαμε πολύ…” Και αποκομίσαμε πολλά και πλούσια οφέλη!
    • Δώσαμε ραντεβού το επόμενο Σάββατο στο κατηχητικό, αλλά είπαμε ότι η επόμενη εκδρομή θα είναι στ….????

Συντροφιά νέων της Εκκλησίας
στο Καστράκι Φωκίδος