Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια κλιμακούμενη αύξηση των διαζυγίων στην χώρα μας. Η μορφή της οικογένειας έχει αλλάξει με την πάροδο των χρόνων και από πυρηνική που ήταν πρώτα, έγινε μονογονεϊκή. Γιατί ενώ εκσυγχρονίζεται η κοινωνία και παραχωρούνται περισσότερες ελευθερίες από ότι παλιά οι οικογένειες διαλύονται;

Τα παλαιότερα χρόνια που η τεχνολογία βρισκόταν σε πρωτόγονα επίπεδα οι νέοι δεν μιλούσαν κάθε μέρα στο τηλέφωνο, δεν αντάλλαζαν μηνύματα ούτε έβγαιναν κάθε μέρα ραντεβού ενώ γενικότερα οι σχέσεις επισημοποιούνταν πολύ νωρίς για να μπορέσει το ζευγάρι να κυκλοφορεί ελεύθερα στον δρόμο. Επιπλέον, ήταν συχνό φαινόμενο άνθρωποι να γνωρίζονται μέσα από προξενιό παραμερίζοντας τι ήθελε η καρδιά τους και το διαζύγιο δεν γινόταν αποδεκτό από την κοινωνία εκτός και αν αιτία ήταν η μοιχεία.

Στη σημερινή εποχή παρά το γεγονός ότι άνδρες και γυναίκες έχουν το δικαίωμα να διαλέξουν μόνοι τους τον/την σύντροφο τους μετά από κάποιο χρονικό διάστημα βαριούνται, νιώθουν πλήξη και ο γάμος τους λήγει άδοξα.

«Θύματα» της απόφασης του διαζυγίου είναι κυρίως τα παιδιά της οικογένειας τα οποία στην ουσία καλούνται να διαλέξουν είτε τον πατέρα είτε την μητέρα τους. Οι ισορροπίες διαταράσσονται και σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς καταλήγουν αντίδικοι αντί να παραμείνουν ενωμένοι για το καλό των παιδιών τους. Άλλωστε η επιλογή τους να τραβήξουν διαφορετικούς ρόλους ως σύντροφοι δεν σημαίνει ότι παύουν να είναι γονείς. Είναι στο χέρι λοιπόν των πρώην συζύγων ακόμα και αν βρίσκονται σε διαφορετικά σπίτια να μεγαλώνουν με αγάπη τα παιδιά τους και να είναι δίπλα τους σε όλες τις στιγμές της ζωής τους.

Αναμφίβολα σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκονται τα παιδιά η ανακοίνωση ενός διαζυγίου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Βέβαια για έναν έφηβο ή για έναν νέο άνω των 18 ετών το διαζύγιο των γονιών του είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπιστεί με κατανόηση και αποδοχή συγκριτικά με ένα παιδί 6-12 ετών που νιώθει να καταρρέει ο κόσμος του στο άκουσμα του χωρισμού των γονιών του.

Ακόμη, συνηθισμένο είναι το φαινόμενο τα παιδιά αυτής της ηλικίας να ρίχνουν ευθύνες στον εαυτό τους και τείνουν να πιστεύουν ότι φταίει η συμπεριφορά τους ή η κακή επίδοση στο σχολείο που διαλύθηκε ο γάμος τους.

Σε οποιαδήποτε ηλικία και αν χώρισαν οι γονείς σου είναι σημαντικό:

  • Να σεβαστείς την επιλογή των γονιών σου και να μην μπεις εμπόδιο σε αυτήν. Η επιθυμία των γονιών σου να χωρίσουν είχε ως απώτερο σκοπό να γίνουν πιο ευτυχισμένοι και αυτό θα έπρεπε να είναι αρκετό για εσένα εφόσον τους αγαπάς και θέλεις να είναι χαρούμενοι.
  • Να μην κατηγορείς τον εαυτό σου για ότι έγινε. Είσαι ότι καλύτερο συνέβη στους γονείς σου και αυτό δεν θα πρέπει να συγχέεται με την δική τους προσωπική σχέση ως ζευγάρι.
  • Να επιδιώκεις την διαπροσωπική επαφή και την επικοινωνία με τον γονιό που μένει πλέον σε άλλο σπίτι. Ο χωρισμός από τον πατέρα ή την μητέρα σου δεν σημαίνει οριστικός χωρισμός και εσένα. Άρα μπορεί να μην μοιράζεσαι πλέον το ίδιο σπίτι με έναν από τους δυο όμως αυτό δεν σας εμποδίζει από το να περνάτε όμορφα εκτός σπιτιού βλέποντας μια καινούργια ταινία στο σινεμά, να πηγαίνετε για ποδήλατο ή για φαγητό μαζί.
  • Να μην προσπαθείς να πιέσεις τους γονείς σου να τα ξαναβρούν. Συχνά, οι γονείς μένουν για χρόνια σε έναν γάμο που δεν έχει νόημα επειδή έχουν παιδιά και δεν θέλουν να χαλάσουν την οικογένεια. Παρόλα αυτά είναι προτιμότερο οι γονείς να μην καταπιέζουν τα θέλω τους διότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μια τοξική σχέση και θα δημιουργήσει συνεχείς καβγάδες στο σπίτι.
  • Να επικοινωνήσεις τα συναισθήματα σου και τις σκέψεις σου με έναν άνθρωπο που εμπιστεύεσαι και νιώθεις ότι μπορείς να του «ανοιχτείς». Ενδεχομένως, το διαζύγιο των γονιών σου να σου προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα και τη μια στιγμή που μπορεί να νιώθεις άνετα με αυτό την επόμενη να σε πιάνει μια μελαγχολία και μια στεναχώρια. Στην περίοδο αυτή αναμφίβολα χρειάζεσαι την θετική διάθεση αλλά και την υποστήριξη ενός φίλου ή ενός ατόμου που έχει αντίστοιχα βιώματα.

Διαζύγιο και Χριστιανισμός

Όπως αναφέρεται στην Αγία Γραφή, «Ούς ο Θεός συνέζευξε άνθρωπος μη χωριζέτω». Η φράση αυτή μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πως αυτοί που ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου από τον Θεό δεν πρέπει να χωρίζουν.

Ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος μεταξύ άλλων θίγει δυο λόγους για τους οποίους δικαιολογείται ένα ζευγάρι να χωρίσει αφού παντρευτεί. Ο πρώτος λόγος αφορά ανθρώπους που έχουν διαφορετική πίστη. Αν λοιπόν ο/η σύντροφος σου προσπαθεί να σε πιέσει να ενστερνιστείς τα δικά του πιστεύω ή το άτομο που δεν πιστεύει στον Θεό θελήσει να φύγει τότε θα πρέπει να το αφήσεις να το κάνει.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την μοιχεία η οποία αποτελεί μια από τις απαράβατες 10 εντολές του Χριστού. Άρα σύμφωνα με την Αγία Γραφή αν ένας από τους δυο συζύγους απιστήσει, επιτρέπεται στον άλλο σύντροφο να απαιτήσει διαζύγιο και να προχωρήσει σε επόμενο γάμο αν προκύψει στην πορεία.

Φυσικά σήμερα υπάρχουν, δυστυχώς, πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να χωρίσει, βέβαια κατ´οικονομίαν, όπως Εκκλησιαστικά λέγουμε.

Αν βρίσκεσαι από τη θέση του παιδιού και στεναχωριέσαι που οι γονείς σου επέλεξαν να ζήσουν μακριά ο ένας από τον άλλον, να ξέρεις πως και ο Θεός “στεναχωριέται” για αυτή την κατάληξη και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι εσύ. Σκέψου πως αυτό που επιθυμεί ο Θεός είναι την ευτυχία κάθε οικογένειας και τη ΜΗ διάσπαση αυτού του πολύτιμου θεσμού. Όμως δεν θέλει να υποχρεώσει τους συζύγους να μείνουν μαζί επειδή Αυτός το θέλει, αλλά σεβόμενος την ελευθερία τους “αποδέχεται” την επιλογή τους.

Επιλογικά, επειδή ο γάμος είναι ιερός και δεσμευτικός όχι μόνο για το ζευγάρι αλλά και για τη σχέση του με τον Θεό είναι καλό εσύ να επιλέξεις σοφά τον άνθρωπο που θέλεις να έχεις δίπλα σου για την υπόλοιπη ζωή σου για να μην αναγκαστείς να χωρίσεις όταν είναι πια αργά διαπράττοντας αμαρτία.

Αρχιμ. Αυγουστίνος Σύρρος, | θεολόγος,
Μ. Πολυζωγοπούλου, | Π.Τ.Δ.Ε. | MSc Εκπαιδευτική Ψυχολογία