Νομίζω οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει νιώσει άγχος σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό κατά την διάρκεια της ζωής του.

Αναρίθμητοι παράγοντες όπως η περίοδος των εξετάσεων στο σχολείο, η μέρα που δίνεις για δίπλωμα αυτοκινήτου, ένας σημαντικός αγώνας ποδοσφαίρου είναι μερικά παραδείγματα που μας κάνουν να νιώθουμε αυτό το «σφίξιμο» στο στομάχι και τη ταχυκαρδία. Και ενώ αναγνωρίζουμε πως αυτό που βιώνουμε δεν μας κάνει καλό, υποσχόμενοι πως δεν θα αγχωθούμε ξανά έρχεται η επόμενη μέρα άγχους και μας διαψεύδει.

Ποια είναι τα βασικά σημάδια άγχους;

Αρχικά οι άνθρωποι που καταβάλλονται από άγχος νιώθουν διαρκή ανασφάλεια και ένταση σε διάφορες περιστάσεις της καθημερινότητας τους. Επίσης σύνηθες είναι τα αγχώδη άτομα να ξαγρυπνούν το βράδυ χάνοντας πολύτιμο χρόνο βραδινού ύπνου που είναι απαραίτητος για την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Βυθισμένα στις σκέψεις τους οι άνθρωποι που αγχώνονται στην πραγματικότητα ανησυχούν και διακατέχονται από αρνητικές σκέψεις κάνοντας σενάρια τα οποία με μαθηματική ακρίβεια δεν επαληθεύονται ποτέ στη πραγματική ζωή.

Επιπροσθέτως, το άγχος στους ανθρώπους είναι έκδηλο από την έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και την συναισθηματική αστάθεια η οποία γίνεται συχνά αντιληπτή μέσα από το ξαφνικό ξέσπασμα σε κλάματα ή τον θυμό. Επιπλέον, το άγχος μπορεί να προσβάλλει τον οργανισμό μας με κρίσεις άγχους, τρέμουλο, σωματική κατάπτωση, πόνους σε διάφορα μέρη του σώματος, ζαλάδες.

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πόσο κακό κάνουμε στον εαυτό μας κάθε φορά που αγχωνόμαστε. Αλήθεια, έχεις σκεφτεί πόσο χρόνο από τη ζωή μας χάνουμε έχοντας άγχος για καταστάσεις που στο τέλος είχαν αίσιο τέλος; Πόσες φορές υπερβάλλαμε άραγε για πράγματα τα οποία δεν ήταν και τόσο σοβαρά;

Οι παρακάτω τρόποι βοήθησαν εμένα και σίγουρα θα βοηθήσουν και εσένα.

Σε διαβεβαιώνω πως δεν θα συμπεριλάβω στους τρόπους διαχείρισης του άγχους την κλασική ατάκα «Μην αγχώνεσαι» που έχεις ακούσει εκατοντάδες φορές από συγγενείς και φίλους.

Τρόποι καταπολέμησης άγχους

1) Ηρέμησε και πάρε βαθιές αναπνοές καθαρίζοντας το μυαλό σου από τις αρνητικές σκέψεις που σε κατακλύζουν.

2) Βάλε την γυμναστική στη ζωή σου. Η ενασχόληση με το αγαπημένο σου άθλημα όχι μόνο θα σου προσφέρει καλύτερη σωματική υγεία και ευεξία αλλά θα βελτιώσει τη ψυχολογία σου και θα σε απαλλάξει άμεσα από την αγχώδη διαταραχή με την οποία είσαι αντιμέτωπος.

3) Υιοθέτησε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Κατανάλωσε φρούτα και λαχανικά και απέφυγε τα junk food και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

4) Καλός ύπνος. Επιστήμονες συστήνουν τον 8ωρο ύπνο μέσα στα πλαίσια του οποίου ξεκουράζεσαι και γεμίζεις τις μπαταρίες σου με την ενέργεια που χρειάζεσαι για την επόμενη μέρα.


Tip! Προτίμησε να απομακρύνεις τις ηλεκτρονικές συσκευές από το κρεβάτι σου που αναμφίβολα είναι εθιστικές κατά τη χρήση τους και απέφυγε να καταναλώσεις καφέ λίγες ώρες πριν κοιμηθείς ο οποίος μπορεί να σε κρατήσει σε υπερένταση για αρκετή ώρα.


6) Επιδίωξε να συναναστρέφεσαι με θετικούς ανθρώπους που σε καταλαβαίνουν, σε αγαπούν και σε εμψυχώνουν. Έτσι θα βοηθήσουν και εσένα να αντιμετωπίζεις με έναν πιο αισιόδοξο τρόπο τη ζωή σου.

7) Φτιάξε πρόγραμμα. Πρόκειται ίσως για έναν από τους πιο σημαντικούς τρόπους διαχείρισης του άγχους. Φρόντισε από τη προηγούμενη μέρα να καταγράφεις στο ημερολόγιο σου εκτός από τις υποχρεώσεις σου και τις δραστηριότητες που αφιερώνεις στον εαυτό σου και σε κάνουν ευτυχισμένο/η.

8) Βάλε γέλιο στη ζωή σου! Ύστερα από μια δύσκολη ημέρα στο σχολείο, στη δουλεία κάνε ένα διάλειμμα βλέποντας την αγαπημένη σου κωμωδία, πάρε τον πιο αστείο φίλο σου τηλέφωνο κτλ.

9) Συζήτησε με την οικογένεια σου και τους στενούς σου φίλους τι σε προβληματίζει. Όταν μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας στα κοντινά μας πρόσωπα είναι σαν να βγάζουμε από πάνω μας αυτό που μας βαραίνει. Η συζήτηση μαζί τους όχι μόνο μας χαρίζει ανακούφιση αλλά συχνά μας δίνει και λύσεις που δεν είχαμε σκεφτεί νωρίτερα.

10) Πήγαινε μια βόλτα στη φύση. Έχει αποδειχθεί ότι η απόδραση στη φύση έχει ευεργητικά αποτελέσματα στην ψυχολογία μας και μας αποφορτίζει από το άγχος και τα προβλήματα.

11) Απαλλάξου από το μεγάλο πλήθος υποχρεώσεων και μη διστάσεις να ζητήσεις την βοήθεια των άλλων με σκοπό να μοιραστούν τα καθήκοντα και ο φόρτος εργασίας.

12) Δώσε χώρο στον εαυτό σου να νιώσει τη χαρά όταν συμβαίνει κάτι ευχάριστο και μην τρελαίνεσαι αναρωτώμενος/η αν κάτι δεν θα πάει καλά.

13) Μην αγνοείτε την αγχώδη διαταραχή που σας ταλαιπωρεί. Αντιθέτως, προσπαθήστε να καταλάβετε ποια είναι τα αίτια που την προκαλούν και σχεδιάστε στρατηγικές ανάκαμψης.

14) Εστίασε στα ταλέντα σου και τι έχεις καταφέρει μέχρι τώρα παρά στις στιγμές που δεν πήγε κάτι τόσο καλά όσο αρχικά περίμενες. Μην ξεχνάς πως δεν υπάρχουν αποτυχίες αλλά μαθήματα μόνο που σε οδηγούν προς την επιτυχία!

15) Κάνε προσευχή!! Μην παραλείψεις να προσεύχεσαι καθημερινά οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις ιδιαίτερα στον Άγιο Χαράλαμπο που είναι προστάτης των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από το άγχος.

Ο Άγιος Πορφύριος είχε θίξει το ζήτημα του άγχους στους ανθρώπους. Θεωρούσε πως διάφορες ασθένειες της ψυχής μας όπως το άγχος είναι αποτέλεσμα της έλλειψης υποταγής στον Χριστό. Έτσι εμείς είμαστε αυτοί που επιτρέπουμε στον διάβολο να ελέγξει τη ζωή μας προκαλώντας μας κακό. Επομένως, ο Άγιος Πορφύριος επικεντρώθηκε στη συμβολή του Κυρίου ως λύτρωση από το άγχος απορρίπτοντας τη μέθοδο της φαρμακευτικής θεραπείας. Ο Άγιος Παΐσιος είχε τονίσει στους ανθρώπους την αναγκαιότητα απλοποίησης της ζωής προκειμένου να εξαφανιστεί το άγχος. Στην ουσία οι απόψεις του Αγίου Παΐσιου δεν διέφεραν από τις απόψεις του Αγίου Πορφυρίου.


Υποστήριζε δηλαδή ότι τα ηρεμιστικά φάρμακα και οι ασκήσεις γιόγκα δεν θεραπεύουν, απλά μειώνουν το άγχος.


Αντιθέτως, όταν ο άνθρωπος στρέφεται προς τον Χριστό ο οποίος είναι Αγάπη βρίσκει διέξοδο σε όλα του τα προβλήματα. Με την ειλικρινή εξομολόγηση και την ταπείνωση ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται τι έχει πραγματικά σημασία στη ζωή του εμπιστεύεται τον Κύριο και πλημμυρίζει με γαλήνη η ψυχή του.

Γραφείο Νεότητας Ι. Μ. Φωκίδας | Αρχιμ. Αυγουστίνος Σύρρος, θεολόγος,
Μ. Πολυζωγοπούλου, Π.Τ.Δ.Ε., MSc Εκπαιδευτική Ψυχολογία