Έγινε το αναπάντεχο στο 1ο Φεστιβάλ Χριστιανικής Νεολαίας της Μητροπόλεως Φωκίδος στη Μανάγουλη Δωρίδος, την Παρασκευή 3 Μαΐου το απόγευμα. Πάνω από 10 πούλμαν με παιδιά και νέους και πολλά ι. χ. αυτοκίνητα κατέκλυσαν τα 18 στρέμματα γης εξωτερικού χώρου του Αθλητικού Κέντρου Μανάγουλης. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Θεόκτιστος ήταν παρών, χαρούμενος και φανερά ευχαριστημένος από την διεξαγωγή του Φεστιβάλ, το ίδιο και ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης καθώς και ο γενικός Αρχιερατικός επίτροπος Πρωτ. Νικόλαος Καραγιάννης και πλήθος ιερέων καθώς και 200 περίπου γονεἰς που παρακολουθούσαν τα δρώμενα.

Είναι η πρώτη φορά, που ένα τέτοιο Φεστιβάλ, λαμβάνει χώρα σε ολόκληρη την Φωκίδα σημειώνοντας τέτοια επιτυχία! Ατέλειωτο παιχνίδι, με πολλούς διαγωνιζόμενους, πολλά δώρα για τους νικητές, καλό φαγητό σουβλάκι, παγωτό, τσουρεκάκι υπέροχο καλοκαιρινό καιρό και χαρούμενα πρόσωπα. Ο ενθουσιασμός καταφανής στα πρόσωπα όλων!!! Μα δεν έχει ξαναγίνει αυτό!!! Ο χώρος πανέμορφος, η οργάνωση τέλεια, θύμιζε δεξιώσεις γάμων με τον φυσικό χλοοτάπητα να είναι έντονος λόγω της άνοιξης! Μουσική ακουγόταν στα μεγάφωνα και ο συντονιστής με χαρούμενη νεανική διάθεση έδινε τις ανάλογες κατευθύνσεις!

Το κλείσιμο του διαγωνισμού, ανέλαβε μια παρέα παιδιών από την συντροφιά της Άμφισσας με την ορχήστρα τους και ερμήνευσε δύο τραγούδια, ενώ η παρέα των παιδιών της Κίρρας μάς παρουσίασε ένα πολύ ωφέλιμο θεατρικό. Ο Υπεύθυνος Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Αρχιμ. Αυγουστίνος Σύρρος ανέλαβε τον συντονισμό και την παρουσίαση του Φεστιβάλ, ενώ παρών ήταν από την αρχή ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας και υποδεχόταν εκ μέρους της Μητροπόλεως τους άρχοντες και τους επισήμους που τίμησαν με την παρουσία τους το Φεστιβάλ.

Πριν την λήξη του Φεστιβάλ πήρε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ.κ Θεόκτιστος, ευχαρίστησε τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, τους συμμετέχοντες και όλους όσους παρευρέθηκαν. Χαιρέτησε με τον αναστάσιμο χαιρετισμό όλους και στον ολιγόλεπτο λόγο του τόνισε ότι ο άνθρωπος όταν συναντά τον Χριστό, είναι χαρούμενος και έχει ειρήνη μέσα του, όπως είχαν οι μαθητές του Χριστού όταν τον συνάντησαν αναστημένο. Ευχήθηκε σε όλους να έχουν αυτή την χαρά όταν θελήσουν με την καρδιά τους να είναι κοντά στον Χριστό.

Tέλος, όλοι μαζί με μια φωνή ψάλλαμε δυνατά το Χριστός Ανέστη, στολίζοντας τον ουρανό με τα πυροτεχνήματα που ακολούθησαν, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο το 1ο Φεστιβάλ Χριστιανικής νεολαίας…!!

Όλα αυτά, έγιναν μια πολύ καλή αφορμή, για να μας θυμίσουν τι σημαίνει να είσαι παιδί, να παίζεις ανέμελα χωρίς να ανταγωνίζεσαι τον άλλο, χωρίς να κυνηγάς τη νίκη, αλλά την χαρά που σου προσφέρει το παιχνίδι, μακριά από τον πλασματικό κόσμο του διαδικτύου και του κινητού, που σε κάνει να ξεχνάς την ηλικία σου και σου στερεί ένα πολύ μεγάλο μέρος από την ζωή σου!

αταλαβαίνεις πώς μέσα από ένα ομαδικό παιχνίδι δεν γεννιέται, η διαίρεση, ούτε ο ατομισμός, αλλά η ενότητα, η αλληλουποστήριξη, και τέλος η Νίκη! Αυτή την ενότητα ευλογεί ο Χριστός μας, με αυτή χαίρεται! Αυτή η χαρά μένει και σε εμάς και ευχόμαστε με την χάρη του Κυρίου μας να διεξαχθούν και άλλα τέτοια φεστιβάλ!! Από το Γραφείο Νεότητας της Ι. Μ. Φωκίδος