Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.
Ο Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος, δίδασκε ότι «η ιερωσύνη είναι η ανώτερη από όλες τις τέχνες και τις επιστήμες. Διότι είναι πραγματικά εξαιρετικά δύσκολη αποστολή το να καθοδηγεί κανείς κάθε άνθρωπο. Αυτή η δυσκολία έγκειται στην ποικιλομορφία του κάθε ἀνθρώπου, αλλά και στο γεγονός της εύκολης μεταβολής του στην διάθεση, στο θέλημα και στον τρόπο της ζωής του».
ΘΕΜΑ: Ο Ακάθιστος Ύμνος,
Ο Άγ. Ιωάννης της Κλίμακος
Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακας
Την 4η Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής τιμάμε τη μνήμη του αγίου Ιωάννη του Σιναΐτη – ενός μεγάλου αγίου διδασκάλου του 6ου αιώνα μ.Χ. Ο άγιος ήταν μεγάλος μελετητής και ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής και έγραψε το έργο Κλίμαξ (=Σκάλα), όπου αναλύει προσεκτικά τα πάθη (=σκαλοπάτια προς το σκοτάδι, μακριά απ’ το Θεό) και τις αρετές (=σκαλοπάτια προς τον ουρανό και το Θεό).
Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακας γεννήθηκε στη Συρία. Ήταν γιος πλούσιας και ευσεβούς οικογένειας και έλαβε από μικρή ηλικία μεγάλη μόρφωση. Μόλις μεγάλωσε πήγε στο Όρος Σινά και εκάρη μοναχός (γι’ αυτό ονομάστηκε και Σιναΐτης). Η φήμη των αρετών και της σοφίας του οδηγούσε πολλούς μοναχούς και αξιωματούχους στη Μονή για να ζητήσουν τη συμβουλή του.
Έγινε ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σινά για μερικά χρόνια και αποσύρθηκε πάλι στην έρημο για να αφοσιωθεί στις μελέτες του και στην προσευχή. Κοιμήθηκε ειρηνικά περίπου το 606 μ.Χ. και άφησε δύο σπουδαιότατα συγγράμματα, την «Κλίμακα» και τον «Λόγον προς τον Ποιμένα».
Η «Κλίμακα» (σκάλα) περιλαμβάνει 30 λόγους σχετικούς με την αρετή, γι’ αυτό και το σύγγραμμα ονομάζεται αλλιώς «Κλίμακα των αρετών». Καθένας από τους τριάντα λόγους περιλαμβάνει και μια αρετή, ξεκινώντας από τις πιο πρακτικές και ανεβαίνοντας σαν σκαλοπάτια, καταλήγοντας στις θεωρητικά πιο υψηλές.
Παρακάτω σημειώνουμε τα 30 σκαλοπάτια τα οποία πρέπει να ανέβει ο μοναχός αλλά και κάθε χριστιανός που θέλει να πλησιάσει το Θεό.
Προσπαθώ στη ζωή μου να ανεβαίνω και ένα πνευματικό σκαλοπάτι το οποίο θα με οδηγήσει κοντά στο Θεό… Ας σχολιάσουμε μερικά από αυτά τα σκαλοπάτια που αναφέρει ο Άγιος…
- Αποταγή (απομάκρυνση από κόσμο, αμαρτία…)
- Απροσπάθεια (=αποφυγή του θέλω μας, προσπαθώ να ΜΗΝ κάνω αυτό που θέλω)
- Ξενιτεία
- Υπακοή
- Μετάνοια
- Μνήμη θανάτου
- Χαροποιό πένθος
- Αοργησία
- Αποφυγή μνησικακίας
- Αποφυγή καταλαλιάς
- Αποφυγή πολυλογίας
- Αποφυγή ψεύδους
- Αποφυγή ακηδίας
- Αποφυγή Γαστριμαργίας
- Αγνεία
- Αποφυγή φιλαργυρίας
- Αποφυγή αναισθησίας
- Μείωση ύπνου, αύξηση προσευχής
- Αγρυπνία
- Γενναιοφροσύνη
- Αποφυγή κενοδοξίας
- Αποφυγή υπερηφανείας
- Αποφυγή λογισμών βλασφημίας
- Πραότητα και απλότητα
- Ταπεινοφροσύνη
- Διάκριση
- Ησυχία
- Προσευχή
- Απάθεια
- Αγάπη, ελπίδα και πίστη
Από την αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η «Κλίμακα» διαβάζεται σε όλα τα ορθόδοξα μοναστήρια. Η Εκκλησία τιμά ιδιαίτερα σε αυτή τη πνευματική περίοδο τον συγγραφέα Άγιο Ιωάννη της Κλίμακας. Η μνήμη του εορτάζεται και στις 30 Μαρτίου και την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Τι μας διδάσκει η Κλίμακα του Αγίου Ιωάννη του Σιναΐτη;
Την 4η Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής τιμάμε τη μνήμη του αγίου Ιωάννη του Σιναΐτη – ενός μεγάλου αγίου διδασκάλου του 6ου αιώνα μ.Χ. Ο άγιος ήταν μεγάλος μελετητής και ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής και έγραψε το έργο Κλίμαξ (=Σκάλα), όπου αναλύει προσεκτικά τα πάθη (=σκαλοπάτια προς το σκοτάδι, μακριά απ’ το Θεό) και τις αρετές (=σκαλοπάτια προς τον ουρανό και το Θεό).
Δεν είναι τυχαίο που εορτάζουμε την μνήμη του Αγίου Ιωάννου αυτή την περίοδο και επίσης η «Κλίμακα» όσο κι αν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε με την πρώτη, συνδέεται άρρηκτα με την Μεγάλη Σαρακοστή.
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι περίοδος μετανοίας, περίοδος κατά την οποία η πέτρινη καρδιά μας πρέπει, με την Χάρη Του Θεού, να γίνει σάρκινη, και από αναίσθητη να γίνει αισθαντική, από ψυχρή να γίνει ζεστή και ανοιχτή προς τους άλλους και, κυρίως, προς τον Θεό. Αυτός ο καιρός είναι καιρός ανανέωσης, όπου κάθετι –όπως γίνεται την άνοιξη- κάνει μια καινούρια αρχή και η ανήλια ζωή μας ζωντανεύει και πάλι με όλη την ένταση την οποία ο Θεός μπορεί να δώσει σε εμάς τους ανθρώπους, κάνοντας μας δια των Αχράντων Μυστηρίων και των πλουσίων δωρεών Του, κοινωνούς του Αγίου Πνεύματος, κοινωνούς θείας φύσεως. Είναι εποχή συμφιλίωσης και η συμφιλίωση είναι χαρά. Η χαρά του Θεού και η δική μας χαρά, ένα νέο ξεκίνημα!
Όλα τα παραπάνω ουσιαστικά μας διδάσκει η «Κλίμακα» του Αγίου Ιωάννου. Μας καθοδηγεί, μας δείχνει τα σκαλοπάτια εκείνα, τα οποία θα μας οδηγήσουν στην νέα αρχή, στο καινούριο ξεκίνημα για να ανανεώσουμε το βάπτισμά μας και να γίνουμε κοινωνοί της Θείας Χάριτος και της Ουράνιας Βασιλείας, σταματώντας οικειοθελώς την εισχώρηση του σκοτα διού στην ψυχή και την καρδιά μας.