Με το νέο κατηχητικό – ιεραποστολικό έτος πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Σεπτ. 2024 η εναρκτήρια σύναξη των Κατηχητών και Κατηχητριών των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος στα Γραφεία της Μητρόπολης. Στη σύναξη – η οποία είναι η 5η σύναξη κατηχητών επί αρχιερατείας κ. Θεοκτίστου – συμμετείχαν ο Ποιμενάρχης μας κ.κ. Θεόκτιστος, ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, ο υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητας Αρχιμ. Αυγουστίνος Σύρρος και οι κληρικοί και λαϊκοί που έχουν αναλάβει την κατήχηση στην Μητρόπολη.
Η Σύναξη ξεκίνησε στίς 11:00 το πρωί με τον χαιρετισμό του Ποιμενάρχη μας κ.κ. Θεοκτίστου, ο οποίος τόνισε ότι τα παιδιά, εκτός από το να μαθαίνουν για την εκκλησία, είναι αναγκαίο και να εκκλησιάζονται. Συνέχισε, λέγοντας ότι τα παιδιά όταν δουν ότι ο δικός τους κληρικός – κατηχητής βρίσκεται κοντά τους και ενδιαφέρεται για αυτά, καταλαβαίνουν πως ο κληρικός τους τα τιμά και τα νοιάζεται. Μερικές απλές πράξεις όπως το να περάσει ο ιερέας που είναι ο εφημέριος και τυγχάνει να μην είναι ο κατηχητής τους, να χαιρετήσει τα παιδιά εκεί που παίζουν, να τους δώσει κάποιο γλύκισμα, να χαρίσει κάποιο δώρο, να καλέσει κάποιο αγόρι να τον βοηθήσει στο ιερό βήμα του ναού ή σε κάποια ακολουθία, αρκούν για να “εντυπωσιάσουν” και να εξοικειώσουν τα παιδιά με την έννοια και το πρόσωπο του κληρικού.
Ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε επιπλέον το γεγονός της έλλειψης εκκλησιαστικής παιδείας στα σχολεία: “Τα παιδιά ό,τι μάθουν για την Εκκλησία, το μαθαίνουν από το κατηχητικό και όχι στα σχολεία τους. Αν δεν κάνουμε κατηχητικά τώρα, τα παιδιά δε θα μάθουν τίποτα”. Τόνισε ακόμη πως εξαιτίας του καθημερινού προγράμματος των παιδιών στο σχολείο και στις εξωσχολικές δραστηριότητες, δεν τους μένει χρόνος για παιχνίδι. Η δυνατότητα αυτή τους δίνεται επί το πλείστον στα πλαίσια του κατηχητικού σχολείου, κάτι που πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τους/ τις κατηχητές/ κατηχήτριες των ενοριών.
Στη συνέχεια ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μ. Φωκίδος Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης παρομοίασε τα παιχνίδια με το “δόλωμα”: “Τα παιχνίδια είναι το “δόλωμα” για τους κατηχητές μας, είναι ένας τρόπος προσέγγισης και όχι αυτοσκοπός. Ένα ψάρι δεν πάει κατευθείαν στο αγκίστρι αλλά στο δόλωμα. Με τον εκσυγχρονισμό και τις νέες ιδέες που κυριαρχούν στην κοινωνία μας, ο θεσμός της Εκκλησίας και κατ’ επέκταση του κατηχητικού σχολείου θεωρείται αναχρονιστικός, δεν θεωρείται “in”. Για αυτό και ο κληρικός, όπως προείπε ο Σεβασμιώτατος, πρέπει να βρει τρόπους να προσεγγίσει τη νεολαία γιατί “αν έχουμε τη νεολαία, έχουμε το αύριο. Αν δεν την έχουμε, την έχει το κράτος και την κατευθύνει εκεί που θέλει”.
Στη συνέχεια ο Πρωτοσύγκελος παραθέτοντας τα λόγια του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, τόνισε ότι όταν ένας άνθρωπος έχει ζήλο, είτε λαϊκός είτε κληρικός, μπορεί να ταράξει τα πάντα. Αν έχουμε ζήλο, μπορούμε να κάνουμε δουλειά. Κάποιος που είναι αποφασισμένος να κάνει έργο πρέπει να διαθέσει τρία πράγματα: 1. Χρόνο, 2.Χρήμα και 3.Πόδια. Είναι σημαντικό ο κληρικός να μην επιδίδεται μόνο στη διεκπεραίωση κτιριακών και αγιογραφικών έργων, αλλά να φροντίζει να κάνει και πιο σημαντικά έργα όπως την κατήχηση των παιδιών μας. Τέλος ανέφερε ότι η διαδοχή στο κατηχητικό έργο είναι μια πολύ σημαντική φροντίδα που δεν πρέπει να παραλείπουν οι κληρικοί αλλά και οι κατηχητές.
Ο Υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητας της Ι. Μ. Φωκίδος π. Αυγουστίνος Σύρρος, παρουσίασε στους παρευρισκόμενους την ανανεωμένη σελίδα του Γραφείου Νεότητας, στην οποία αναρτάται εβδομαδιαίως το μάθημα των κατηχητικών συνάξεων για όλες τις βαθμίδες, τα νέα, οι δράσεις, κουίζ γνώσεων, διαγωνισμούς, θεατρικές παραστάσεις, μαθήματα κατηχητικού απαραίτητα για την κατήχηση. Επίσης τόνισε ότι είναι αναγκαία η κατήχηση των παιδιών και εφήβων διότι οι περισσότεροι (αριθμητικά) χριστιανοί μας έχουν πιο ουσιαστική πνευματική ζωή όταν έχουν γνωρίσει τον Χριστό από την παιδική-νεανική ηλικία και λιγότεροι όταν έχουν γνωρίσει τον Χριστό στην μεσήλικη ηλικία. Κατά συνέπεια αποτελεί επένδυση η εργασία στους νέους μας.
Με την ολοκλήρωση της γόνιμης συζήτησης μεταξύ των παρευρισκομένων, Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τους κληρικούς και τους λαϊκούς για τα όσα προσφέρουν τόσα χρόνια στα κατηχητικά των ενοριών μας και για την παρουσία τους και τους συνέστησε να απευθύνονται στον ίδιο αλλά και στον Υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητας για οτιδήποτε χρειαστούν ανά πάσα στιγμή: “Δεν είσαι μόνος σου, δεν σε αφήνουμε μόνο σου. Ο Δεσπότης σας είναι κοντά σας! Καλή και ευλογημένη κατηχητική χρονιά!”.
Πριν την αποχώρηση των κατηχητών διανεμήθηκε έντυπο υλικό που αφορούσε την παρουσία του Γραφείου Νεότητας της Μητροπόλεώς μας στο διαδίκτυο και στα σόσιαλ μίντια ως μέσον προβολής των δράσεων που πραγματοποιούνται.