ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑΤΙ: “Το αποτέλεσμα του ανεπαρκούς ύπνου είναι διάσπαση προσοχής, μείωση της μνήμης, μείωση της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, ενώ επηρεάζονται και τα επίπεδα ινσουλίνης, της ουσίας που βοηθάει στη ρύθμιση του μεταβολισμού”
Κατά μέσο όρο ο άνθρωπος εργάζεται την ημέρα, ενώ την νύχτα αναπαύεται και ξεκουράζεται. Έχει ανάγκη από εργασία γιατί χάρι σε αυτήν θα μπορέσει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα.
Όμως κατά κύριο λόγο οι νέοι αφιερώνουν υπέρ αρκετό χρόνο στις ηλεκτρονικές συσκευές ,είτε για να χαζέψουν, είτε για να επικοινωνήσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα είτε τα εθιστικά διαδικτυακά παιχνίδια.
Οι νέοι αφιερώνουν την ημέρα τους στο σχολείο, στα μαθήματά τους και κυρίως στις βιοτικές τους μέριμνες. Όταν φτάσουμε στην βραδινή ώρα, ο νέος πλέον δεν στρέφεται στην ξεκούραση αλλά έχοντας τελειώσει κάθε υποχρέωση προτιμά να κάτσει στο κινητό του.
Επιδιώκει την χαλάρωση βλέποντας βίντεο στο youtube, χαζεύοντας στα κοινωνικά δίκτυα και την επικοινωνία με τους φίλους του. Ο χρόνος κυλάει, ο νέος ακόμα βρίσκεται στο κινητό και ασχολείται με ανούσια πράγματα, καθώς χάνει αρκετό χρόνο για αναπλήρωση της απαιτούμενης ενέργειας.
Πέρα από το γεγονός πως δεν ωφελούν το πνεύμα και την ψυχή μας, δημιουργούν προβλήματα στην υγεία μας, τα οποία σίγουρα με το πέρασμα του χρόνου θα έρθουν στην επιφάνια. Επιπλέον υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου ο άνθρωπος δεν μπορεί να κοιμηθεί τα περισσότερα βράδια. Δηλαδή έχει τις λεγόμενες αϋπνίες.
Οι ακατάστατες ώρες του ύπνου, ο φωτισμός, ο θόρυβος και γενικότερα η ενασχόληση με την τεχνολογία επηρεάζουν τον ύπνο. Πρόκειται για συχνό πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι το 30% του γενικού πληθυσμού έχει αϋπνία και το 10% έχει συμπτώματα στην διάρκεια της ημέρας. (https://www.hygeia.gr/aypnia-aities-kai-tropoi-antimetopisis/)
Επίσης θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και την μελέτη του Δρ Νταν Σίγκελ καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής στο UCLA της Ιατρικής Σχολής, ο οποίος παρουσιάζει όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στον εγκέφαλο και το σώμα, το να κοιτάμε οθόνες πριν τον ύπνο.
Όπως εξηγεί στο βίντεο του Business Insider: «Οι άνθρωποι εκθέτουν τα μάτια τους στο έντονο φως που παράγει η οθόνη και αυτό ουσιαστικά δίνει εντολή στον εγκέφαλο «μείνε ξύπνιος, δεν είναι ώρα για ύπνο ακόμα». Αυτό το φως λέει ουσιαστικά στον εγκέφαλο να μην παράγει μελατονίνη (την ορμόνη της νύχτας) γιατί δεν είναι ακόμα ώρα για ύπνο. Έτσι παραμένουμε ξύπνιοι και συνεχίζουμε να παίζουμε με τον υπολογιστή και το κινητό, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Τελικά θα πέσουμε για ύπνο στις 1 στις 2 ή στις 3 τα μετά τα μεσάνυχτα και θα έχουμε μπροστά μας λιγότερες από 6 ώρες ύπνου. (Πηγή: iefimerida.gr-https://www.iefimerida.gr/news/192580/ti-symvainei-ston-egkefalo-otan-paizoyme-me-kinito-prin-ton-ypno-vinteo).
Ο ύπνος επιτρέπει στους ενεργούς νευρώνες να ξεκουραστούν, πράγμα χρήσιμο, αλλά επιπλέον, τα βοηθητικά νευρογλοιακά κύτταρα καθαρίζουν τις τοξίνες που παράγουν οι νευρώνες. Και αν δεν πάρετε τη σωστή ποσότητα ύπνου (7 με 9 ώρες) οι τοξίνες δεν καθαρίζονται σωστά και παραμένουν στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι διάσπαση προσοχής, μείωση της μνήμης, μείωση της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, ενώ επηρεάζονται και τα επίπεδα ινσουλίνης, της ουσίας που βοηθάει στη ρύθμιση του μεταβολισμού.
Η λύση είναι να κλείνουμε όλες τις οθόνες τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον ύπνο, δίνοντας στον εγκέφαλό μας την ευκαιρία να χαλαρώσει και να μπει σε διαδικασία ύπνου από νωρίς. (Πηγή:iefimerida.grhttps://www.iefimerida.gr/news/192580/ti-symvainei-ston-egkefalo-otan-paizoyme-me-kinito-prin-ton-ypno-vinteo)
Σε περίπτωση αυπνίας, ή μάλλον αγρυπνίας, σύμφωνα και με τους Αγίους της εκκλησίας μας, αν όχι συνεχώς, θα μπορούσε ο άνθρωπος να αφιερώνει μέρος της νύχτας στον Θεό μέσα από την μελέτη πνευματικών βιβλίων και κυρίως της προσευχής.
Συνεπώς την ημέρα ο άνθρωπος είναι για να εργάζεται, να επικοινωνεί, να χαλαρώνει βγαίνοντας βόλτα, να προσφέρει αγάπη στους συνανθρώπους του να είναι συνεχώς σε κίνηση. Όμως το βράδυ είναι ώρα χαλάρωσης, ανάπαυσης και ξεκούρασης.
Επίσης είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας απέναντι στο Θεό, επειδή χάρις σε εκείνον μπορέσαμε και φέραμε εις πέρας ακόμα μια μέρα.
Επιπρόσθετα να μην ξεχνάμε πως η εργασία είναι για όλους και ο άνθρωπος πρέπει να εργάζεται και όχι να τεμπελιάζει. Η τεμπελιά είναι αμαρτία και δεν ωφελεί την ψυχή μας, γιατί τότε δίνουμε σημασία στους λογισμούς μας.