Στην ελληνική κοινωνία και όχι μόνο, τα τελευταία χρόνια έχει έρθει εντονότερα στο προσκήνιο το ζήτημα της ισότητας των φύλων.

Αν και παλαιότερα είχαν γίνει προσπάθειες για την προώθηση της, οι συνθήκες της τότε εποχής και οι αντιλήψεις των ανθρώπων δεν επέτρεπαν τη λήψη δραστικών μέτρων για την αλλαγή της κατάστασης. Η γυναίκα παλιά είχε θέση κυρίως στο σπίτι φροντίζοντας τα παιδιά, δεν σπούδαζε, δεν εργαζόταν και ασχολιόταν κυρίως με τις δουλειές του σπιτιού, αλλά στις αγροτικές κοινωνίες ασχολιόταν και με τις δουλειές του χωραφιού.

Στη σημερινή εποχή η γυναίκα έχει καταφέρει να διεκδικήσει το δικαίωμα της στην εργασία, στην πολιτική αλλά και στη κοινωνική ζωή. Παρά την πρόοδο όμως που έχει παρατηρηθεί σε διάφορους τομείς, υπάρχουν ακόμα κατάλοιπα προκαταλήψεων ενώ παρά την ελευθερία που παρέχεται σε άνδρες και γυναίκες η σχέση μεταξύ των δυο φύλων αντιμετωπίζει κρίση.

Φαινόμενα που υποδηλώνουν τις διακρίσεις και την κρίση στις σχέσεις των φύλων

  • Η επιθετικότητα και η εκδήλωση βίας κατά κύριο λόγο κατά των γυναικών.
  • Τα αυξημένα διαζύγια. Στις μέρες μας τα ζευγάρια χωρίζουν για ανούσιους λόγους, δεν προσπαθούν για τον γάμο τους με αποτέλεσμα να παρατούν εύκολα τον θεσμό της οικογένειας. Φυσικά μια τέτοια απόφαση έχει αρνητικές συνέπειες στην συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών τους.
  • Η κατάληψη θέσεων εξουσίας κυρίως από τους άνδρες και λιγότερο από τις γυναίκες. Επικρατεί η άποψη ότι οι άνδρες μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα σε αυξημένα καθήκοντα και υποχρεώσεις που συνοδεύουν τις υψηλές θέσεις εργασίας στις οποίες μάλιστα ο μισθός είναι μεγαλύτερος. Επιπλέον, οι γυναίκες από τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής τους πορείας αναγκάζονται να αποδεικνύουν διαρκώς την αξία τους προκειμένου να καταλάβουν μια θέση εργασίας.

  • Η διάκριση των επαγγελμάτων σε ανδρικά και γυναικεία. Υπάρχει μια τάση κατεύθυνσης των αγοριών προς επαγγέλματα περισσότερο δυναμικά και πρακτικά όπως τα σώματα ασφαλείας, ηλεκτρολόγος, μηχανικός, προγραμματιστής. Στον αντίποδα τα κορίτσια αναμένεται να ακολουθήσουν επαγγέλματα πιο «ήσυχα» στα οποία απαιτείται ευαισθησία αλλά και δημιουργικότητα όπως είναι παιδαγωγός, νηπιαγωγός, φιλόλογος, αισθητικός, τεχνικός κομμωτικής τέχνης. Ωστόσο να διακρίνουμε ότι κἀποιες δραστηριότητες ή κάποια επαγγέλματα πράγματι αρμόζουν στις γυναίκες ή στους άνδρες.
  • Ο διαχωρισμός των παιδικών ρούχων και παιχνιδιών σε αγορίστικα και κοριτσίστικα. Συνηθίζεται το ροζ να θεωρείται χρώμα των κοριτσιών και το μπλε χρώμα των αγοριών. Συγχρόνως τα κορίτσια παίζουν κυρίως με κούκλες και μαγειρικά σκεύη ενώ τα αγόρια με αυτοκίνητα και ρομπότ.
  • Τα ΜΜΕ συχνά περνούν λάθος μήνυμα στους δέκτες παρουσιάζοντας την γυναίκα με τις τέλειες αναλογίες ως αντικείμενο ηδονής, χωρίς βούληση, σε κατώτερη θέση από αυτή του άνδρα. Ως αποτέλεσμα τα αγόρια από μικρή ηλικία μεγαλώνουν με αυτό το πρότυπο γυναίκας στο μυαλό τους και ως άνδρες τις αντιμετωπίζουν άδικα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποκαταστήσουμε την ισότητα και την αγάπη μεταξύ μας;

  • Να αποκτήσουμε γνώσεις και να μορφωθούμε. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν της χώρας μας θα δούμε πως τόσο άνδρες όσο και γυναίκες έδειξαν τον ίδιο ηρωισμό και την ίδια γενναιότητα πολεμώντας για να έχουμε εμείς την ελευθερία μας σήμερα.
  • Οι γυναίκες να σηκώσουν το ανάστημα τους όταν γίνονται δέκτες υποτιμητικών και κακοποιητικών συμπεριφορών. Επίσης είναι σημαντικό οι γυναίκες να στηρίζουν τις άλλες γυναίκες και να θαυμάζουν τα κατορθώματα τους. Έτσι, δείχνουν στους άνδρες πως είναι απαλλαγμένες από στερεότυπα και πως οι ίδιες αλλά και οι άλλες γυναίκες αξίζουν σεβασμό.
  • Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή των γονιών στην ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Αφενός οι γονείς οφείλουν να μάθουν στα αγόρια τους να έχουν καλούς τρόπους, να τιμούν, να προστατεύουν και να σέβονται και με τα λόγια τους και με τις πράξεις τους τις γυναίκες. Αφετέρου οι γονείς οφείλουν να διδάξουν στα κορίτσια τους ποιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές και να τους μεταδώσουν πως από τη στιγμή που επιθυμούν και εκείνες σεβασμό από τους άνδρες πρέπει και εκείνες να είναι διατεθειμένες να δείξουν τον αντίστοιχο σεβασμό.
  • Είναι καθοριστικής σημασίας να αναπτύξουν και οι άνδρες και οι γυναίκες ένα πνεύμα αλτρουισμού και κατανόησης προς το αντίθετο φύλο. Με άλλα λόγια, να είναι αμφίδρομα πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το «εγώ» τους, να συγχωρούν και να κάνουν υποχωρήσεις.

Μπορεί γυναίκες και άνδρες να διαφέρουμε αλλά στην τελική αξίζουμε το ίδιο, αλληλοσυμπληρωνόμαστε και είμαστε φτιαγμένοι για να καλύπτουμε ο ένας τα κενά του άλλου!!


Η θέση της γυναίκας στη ζωή της Εκκλησίας

Η γυναίκα στην πίστη μας τιμάται στο πρόσωπο της Παναγίας στην υψηλότερη θέση που μπορούσε να πάρει ο άνθρωπος, είναι το δώρο της ανθρωπότητας στο Θεό. Αλλά και πλήθος γυναικών θαυμάζεται και τιμάται για την αγάπη και την πίστη στον Θεό.

Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε δημιουργήματα του Θεού και ότι μπορεί να είμαστε διαφορετικοί από τη φύση μας αλλά είμαστε ίσοι. Ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, χρώματος, καταγωγής, κοινωνικής τάξης και οικονομικής κατάστασης σε όλους μας αξίζει αγάπη, σεβασμός και αποδοχή. Ας μην βάζουμε φραγμούς και όρια μεταξύ μας από τη στιγμή που όλοι μαζί μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τα ταλέντα μας για να πετύχουμε πολλά και σπουδαία πράγματα.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος έθιξε την ισότητα των φύλων  αναφέροντας πως ο ίδιος δεν μπορεί να αποδεχτεί και να επιβραβεύσει την επιβολή της εξουσίας των ανδρών σε βάρος των γυναικών αλλά και των παιδιών τους για την ανατροφή των οποίων ήταν εκείνοι μόνο υπεύθυνοι. Για να δικαιολογήσει την άποψη του τόνισε έναν από τους νόμους που κήρυξε ο Θεός «Τίμα τον πατέρα και τη μητέρα σου». Δηλαδή ο Θεός με την παραπάνω φράση ήθελε να δηλώσει την ισότητα του άνδρα και της γυναίκας εφόσον και οι δυο συνδράμουν στην δημιουργία μιας νέας ζωής, ενός ανθρώπου. Παράλληλα  ο Θεός αντιμετωπίζει με ίδιο τρόπο τα δυο φύλα και δεν τα ξεχωρίζει για αυτό και περιμένει τόσο από τους άνδρες όσο και από τις γυναίκες να σέβονται το ίδιο, να αγαπάνε το ίδιο ο ένας τον άλλον.

Ομοίως ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός επισήμανε πως ο Θεός δεν έκανε την γυναίκα κατώτερη από τον άνδρα αλλά με ίδιο τρόπο τους έπλασε. Έπειτα ο Άγιος Κοσμάς αναγνώρισε το γεγονός πως στον κόσμο υπάρχουν γυναίκες που είναι καλύτερες πνευματικά και ηθικά από τους άνδρες και ενώ εκείνες κερδίζουν την Βασιλεία του Θεού πηγαίνοντας στον παράδεισο εκείνοι πηγαίνουν στην κόλαση.

Για την πίστη μας υπάρχει ο λόγος του αποστόλου Παύλου προς τους Γαλάτες: «Δεν υπάρχει Ιουδαίος ούτε Έλληνας, δεν υπάρχει δούλος ούτε ελεύθερος, δεν υπάρχει άνδρας και γυναίκα, διότι όλοι εσείς είστε ένας νέος άνθρωπος και νέος οργανισμός, δια μέσου του Ιησού Χριστού» (Γαλ. 3, 28). Η διαφοροποίηση των φύλων έχει να κάνει με το ρόλο, όχι με την αξία των προσώπων έναντι του Θεού. Η σωτηρία δεν είναι για τους άνδρες μόνο.

Τέλος ας μην ξεχνάμε πως ο Χριστός μας, δεν καταδίκασε τις γυναίκες που βρίσκονταν στην πορνεία ή απάτησαν τον άνδρα τους αλλά αντιθέτως τις συγχώρεσε. Αλλά και αφού σταυρώθηκε και αναστήθηκε Εκείνος πρώτα-πρώτα εμφανίστηκε στις μυροφόρες, δηλαδή σε γυναίκες και όχι στους μαθητές του που ήταν άνδρες.  Ας μιμούμαστε λοιπόν τον Κύριο και ας βλέπουμε ψυχές όχι άνδρα ή γυναίκα!!

Γραφείο Νεότητας Ι. Μ. Φωκίδας | Αρχιμ. Αυγουστίνος Σύρρος, θεολόγος,
Μ. Πολυζωγοπούλου, Π.Τ.Δ.Ε., MSc Εκπαιδευτική Ψυχολογία