1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ & ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ 10-18 ΕΤΩΝ


1η ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ

2η ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΠΑΛΙΟΥ

3η ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΣΟΥ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στο Πνευματικό Κέντρο της Άμφισσας, την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018, ο πρώτος μεγάλος διαγωνισμός γνώσεων Χριστιανισμού – Ελληνισμού με τίτλο «Πάτα το», υπό την αιγίδα του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος παιδιά των κατηχητικών συναντήσεων όλης της Μητροπόλεως (Περιφέρεια Ευπαλίου, Ερατεινή, Γαλαξίδι, Δεσφίνα, Αντίκυρα, Κίρρα, Ιτέα, Γραβιά, Μαριολάτα, Καστέλλια, Πολύδροσο, Χρισσό και Άμφισσα) ηλικίας 10-18 ετών, τα οποία χωρίστηκαν σε ομάδες των τεσσάρων παιδιών η κάθε μία. Συνολικά διαγωνίστηκαν 22 τετράδες παιδιών, δηλαδή 88 παιδιά, αριθμός ιδιαίτερα ενθαρρυντικός για τα δεδομένα και τις δυσκολίες της επαρχίας μας, τα οποία διεκδίκησαν το Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο βραβείο.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φωκίδος κ.κ Θεοκτίστου, ο οποίος εξέφρασε την χαρά και τον ενθουσιασμό του για το γεγονός αυτό, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην σπουδαιότητα της γνώσης και της μελέτης της Ορθόδοξης πίστης μας, καθώς και στην αξία της ελληνικής γλώσσας. Ο Σεβασμιώτατος δε χαρακτηριστικά τόνισε, πως ο διαγωνισμός αυτός είχε σαν σκοπό όχι μόνο την ψυχαγωγία των παιδιών, αλλά κυρίως την επιμορφωτική κατάρτιση σε θέματα πίστεως και πολιτισμού. Επίσης τόνισε ότι αν πρέπει να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες πολύ περισσότερο έχουμε ανάγκη να μάθουμε σωστά την ελληνική γλώσσα, που είναι ισχυρό όπλο ενότητας και διατήρησης της εθνικής μας ταυτότητας.

Την παρουσίαση του διαγωνισμού έκανε ο διευθυντής του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος Αρχιμ. Αυγουστίνος Σύρρος, ο οποίος με την συνδρομή των υπολοίπων κατηχητών ανέλαβαν την όλη διοργάνωση η οποία περιελάμβανε όχι μόνο τις ερωτήσεις του διαγωνισμού, αλλά και τα διασκεδαστικά παιχνίδια όπως «Δεμένοι χειροπόδαρα», «Τρίλιζα» και «Γιαουρτοφαγία στα τυφλά».


Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού, το οποίο είχε σαν έπαθλο το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ, τον αναμνηστικό πάπυρο συμμετοχής και διάκρισης, αλλά και ένα διακοσμητικό ενθύμιο για κάθε παιδί, κατέκτησε η ομάδα της Δεσφίνας (ΚΟΥΤΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 12 ΕΤΩΝ, ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 12 ΕΤΩΝ, ΣΑΡΚΟΥ ΜΑΡΙΑ 12 ΕΤΩΝ, ΜΑΚΡΗ ΧΑΡΑ 12 ΕΤΩΝ) με 7 βαθμούς.


Δεύτερη σε σειρά επιτυχίας, ακολούθησε η ομάδα Περιφέρειας Ευπαλίου (ΦΡΟΜΟΥΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 16 ΕΤΩΝ, ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 16 ΕΤΩΝ, ΤΣΑΝΤΙΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 16 ΕΤΩΝ & ΤΣΟΝΑΚΑΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ 16 ΕΤΩΝ) με έπαθλο το ποσό των 120 ευρώ και 5 βαθμούς,

και τρίτη η ομάδα του Χρισσού (ΓΕΡΟΔΗΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 13 ΕΤΩΝ, ΜΠΗΛΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑ 12 ΕΤΩΝ, ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ 13 ΕΤΩΝ, ΑΒΡΑΜΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 10 ΕΤΩΝ), με έπαθλο το ποσό των 60 ευρώ και 5 βαθμούς. (Επειδή στην 2η θέση ισοψήφισαν τρεις ομάδες με 5 βαθμούς, έγινε αγώνας μεταξύ τους και τελικά η ομάδα Περιφέρειας Ευπαλίου κατάλαβε την 2η θέση, ενώ η ομάδα του Χρισσού κατέλαβε την 3η θέση).

Μεγάλη ήταν και η συνολική παρουσία των παιδιών, που ξεπἐρασαν τον αριθμό των 120 χωρίς κατηχητές και βοηθούς. Ήταν πραγματικά ένα μοναδικό θέαμα για τους νέους με χιούμορ, διασκέδαση και πολύτιμες γνώσεις πάνω στα θέματα της Ορθόδοξης πίστης, της Ελληνικής γλώσσας και της παράδοσης της πατρίδας μας.

Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι η διασκέδαση των νέων μας, δεν είναι το clubbing, τα πάρτυ, το φλερτ, τα ποτά, τα ξενύχτια και τα τσιγάρα… Υπάρχουν υγιείς τρόποι διασκέδασης και προπαντός ψυχαγωγίας που καλλιεργούν τους νέους και τους δίνουν διεξόδους ευχάριστες, διδακτικές και απολαυστικές! Μετά την επιτυχία αυτής της διοργάνωσης δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν την επιθυμία να διεξαχθεί νέος διαγωνισμός γνώσεων και στις γύρω περιοχές.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ